Churros z czekoladą

Porcje

dla 6 osób

Poziom trudności

mały

Czas przygotowania

30 minut

Lista zakupów

500 g mąki pszennej

500 ml wody

1 łyżeczka soli

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

cukier

400 g czekolady

1 litr mleka

Sposób przygotowania

Postaw garnek na ogniu, wlej wodę, dodaj sól i łyżkę oliwy z oliwek. Gdy się zagotuje, dodaj całą mąkę i szybko mieszaj, aż uzyskasz gęste i delikatne ciasto. Poczekaj, aż ostygnie i przełóż do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Uformuj churros na około 10 centymetrów i smaż je w dużej ilości bardzo gorącego oleju na złoty kolor. Posyp je cukrem i podawaj gorące.

Aby przygotować gorącą czekoladę: W rondelku podgrzej mleko i posiekaną czekoladę, cały czas mieszając, a gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Kiedy przestanie bulgotać, ponownie postaw na ogniu, aż zacznie wrzeć, dzięki czemu będzie gęstszy. Gotuj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i uzyska lekką konsystencję.

Podawaj czekoladę w filiżankach wraz z churros i ciesz się ich smakiem!

Sprawdź inne przepisy