dla 6 osób
mały
30 minut
500 g mąki pszennej
500 ml wody
1 łyżeczka soli
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
cukier
400 g czekolady
1 litr mleka
Postaw garnek na ogniu, wlej wodę, dodaj sól i łyżkę oliwy z oliwek. Gdy się zagotuje, dodaj całą mąkę i szybko mieszaj, aż uzyskasz gęste i delikatne ciasto. Poczekaj, aż ostygnie i przełóż do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Uformuj churros na około 10 centymetrów i smaż je w dużej ilości bardzo gorącego oleju na złoty kolor. Posyp je cukrem i podawaj gorące.
Aby przygotować gorącą czekoladę: W rondelku podgrzej mleko i posiekaną czekoladę, cały czas mieszając, a gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Kiedy przestanie bulgotać, ponownie postaw na ogniu, aż zacznie wrzeć, dzięki czemu będzie gęstszy. Gotuj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i uzyska lekką konsystencję.
Podawaj czekoladę w filiżankach wraz z churros i ciesz się ich smakiem!