dla 4 osób
średni
30 min.
dla 4 osób
średni
30 min.
Crème brûlée to bardzo typowy deser kuchni katalońskiej i hiszpańskiej w ogóle. Od najdawniejszych czasów przygotowywano go dla upamiętnienia dnia świętego Józefa 19 marca, ale obecnie jada się go praktycznie przez cały rok.
Przygotowanie: W rondelku podgrzej mleko razem ze skórkami z pomarańczy i cytryny oraz cynamonem. Z drugiej strony wymieszaj żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą, pomagając sobie w razie potrzeby odrobiną gorącego mleka. Gdy mleko się zagotuje, dodaj je do poprzedniej mieszanki, a następnie przecedź mieszaninę przez sito, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
Gotować na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aby zapobiec przywieraniu kremu. Gotować śmietankę, aż zacznie gęstnieć. Należy pamiętać, że krem zgęstnieje, gdy ostygnie. Gdy krem odpocznie, przełożyć go do małych glinianych naczyń i pozostawić do schłodzenia w lodówce, przykryte lekko perforowaną folią spożywczą, aby mogły oddychać przez kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy każde naczynie cukrem i opalamy, podając natychmiast. Możemy grillować je w piekarniku z włączonym grillem lub specjalnym palnikiem kuchennym, tutaj tkwi specjalny, chrupiący akcent!
Smacznego!