dla 6 osób
średni
30 min.
dla 6 osób
średni
45 min.
Krewetki i langusty umyć, osuszyć i posolić. Oczyścić i posiekać żabnicę i mątwy. Pomidora obrać i posiekać, a czosnek, natkę pietruszki i odrobinę soku z cytryny rozgnieść osobno w moździerzu i tłuczku.
Wlej olej do rondla lub patelni do paelli, a gdy będzie gorący, usmaż krewetki i langusty; następnie zdejmij z ognia i odłóż na bok, a następnie usmaż żabnicę, mątwy, posiekanego pomidora i paprykę na tym samym oleju.
Bardzo ważne jest, aby robić to w tej kolejności. Gdy sos będzie gotowy, dodaj bulion rybny i sól, jeśli to konieczne. Gdy zacznie wrzeć, dodaj makaron. Po 5 lub 6 minutach dodaj krewetki, małże i langusty. Dodaj zmiażdżony czosnek i natkę pietruszki oraz szafran. Gotować przez kolejne 16 lub 18 minut.
Po tym czasie zdjąć gulasz z ognia i odstawić na 5 minut, aby makaron nasiąknął gotującym się bulionem.
Prezentacja: Danie można udekorować małżami lub rakami.
Przepis: http://www.spain.info