Fideuà

Porcje

dla 6 osób

Poziom trudności

średni

Czas przygotowania

45 minut

Lista zakupów

600 g makaronu

3 opakowania małży marynowanych Plaza del Sol

500 g krewetek

250 g langusty

250 g żabnicy

200 g mątwy

100 g pomidorów

2 ząbki czosnku

1,5 litra oleju

5-6 nitek szafranu

5 g papryki w proszku

2 l bulionu rybnego

Sposób przygotowania

Krewetki i langusty umyć, osuszyć i posolić. Oczyścić i posiekać żabnicę i mątwy. Pomidora obrać i posiekać, a czosnek, natkę pietruszki i odrobinę soku z cytryny rozgnieść osobno w moździerzu i tłuczku.

Wlej olej do rondla lub patelni do paelli, a gdy będzie gorący, usmaż krewetki i langusty; następnie zdejmij z ognia i odłóż na bok, a następnie usmaż żabnicę, mątwy, posiekanego pomidora i paprykę na tym samym oleju.

Bardzo ważne jest, aby robić to w tej kolejności. Gdy sos będzie gotowy, dodaj bulion rybny i sól, jeśli to konieczne. Gdy zacznie wrzeć, dodaj makaron. Po 5 lub 6 minutach dodaj krewetki, małże i langusty. Dodaj zmiażdżony czosnek i natkę pietruszki oraz szafran. Gotować przez kolejne 16 lub 18 minut.

Po tym czasie zdjąć gulasz z ognia i odstawić na 5 minut, aby makaron nasiąknął gotującym się bulionem.

Prezentacja: Danie można udekorować małżami lub rakami.

Przepis: http://www.spain.info

Sprawdź inne przepisy