Klopsiki z pomidorem

Porcje

dla 4 osób

Poziom trudności

mały

Czas przygotowania

45 minut

Lista zakupów

500 g mielonej wołowiny

100 g mielonej wieprzowiny

100 g bułki tartej

1/2 szklanki mleka

1 ząbek czosnku, obrany i posiekany

1 jajko

posiekana pietruszka

mąka pszenna do obtoczenia

1 słoik sosu ze smażonych pomidorów Plaza del Sol

oliwa z oliwek extra virgin

sól i pieprz

1 opakowanie chipsów Plaza del Sol

Sposób przygotowania

Najpierw wsyp bułkę tarką do miski i namocz ją w mleku. Następnie odcedź bułkę i wymieszaj je z mielonym mięsem, czosnkiem, solą i pieprzem, jajkiem i pietruszką, a potem zagnieć wszystko na jednolitą masę.

Uformuj małe klopsiki i obtocz je w mące.  Usmaż klopsiki  na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dużą ilością  oliwy z oliwek, następnie wyjmij i osusz na chłonnym papierowym ręczniku kuchennym.

Następnie do innej głębokiej patelni dodaj sos ze smażonych pomidorów i klopsiki, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj wszystko na małym ogniu przez 10 minut.

Podawaj klopsiki na małym głębokim talerzu, dekorując odrobiną pietruszki i dodaj do nich domowe chipsy Plaza Del Sol.

Sprawdź inne przepisy