dla 4 osób
mały
45 minut
500 g mielonej wołowiny
100 g mielonej wieprzowiny
100 g bułki tartej
1/2 szklanki mleka
1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
1 jajko
posiekana pietruszka
mąka pszenna do obtoczenia
oliwa z oliwek extra virgin
sól i pieprz
Najpierw wsyp bułkę tarką do miski i namocz ją w mleku. Następnie odcedź bułkę i wymieszaj je z mielonym mięsem, czosnkiem, solą i pieprzem, jajkiem i pietruszką, a potem zagnieć wszystko na jednolitą masę.
Uformuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Usmaż klopsiki na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dużą ilością oliwy z oliwek, następnie wyjmij i osusz na chłonnym papierowym ręczniku kuchennym.
Następnie do innej głębokiej patelni dodaj sos ze smażonych pomidorów i klopsiki, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj wszystko na małym ogniu przez 10 minut.
Podawaj klopsiki na małym głębokim talerzu, dekorując odrobiną pietruszki i dodaj do nich domowe chipsy Plaza Del Sol.