Gulasz madrycki

Porcje

dla 4 osób

Poziom trudności

średni

Czas przygotowania

180 minut

Lista zakupów

250 g ciecierzycy gotowanej Plaza del Sol

300 g posiekanej golonki wołowej

100 g pokrojonego boczku

100 g kaszanki cebulowej

2 kiełbaski

1 czubek szynki Serrano

1 kość wołowa ze szpikiem, pokrojona na około 4 cm kawałki

¼ kurczaka

2 marchewki

1 cebula

3 obrane i pokrojone ziemniaki

1 kg posiekanej kapusty

150 g makaronu do zupy

sól

Sposób przygotowania

Umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym kiełbasę cielęcą, boczek, cebulę, kaszankę, kiełbasę chorizo, kurczaka, dobrze umyte kości i końcówkę szynki, zalać dużą ilością wody i dodać odrobinę soli.

Postawić garnek na ogniu, gdy zacznie wrzeć, usunąć pianę, która utworzy się na powierzchni za pomocą łyżki cedzakowej, odczekać około godziny i dodać ciecierzycę, marchew i cebulę, przykryć garnek.

Gotować na małym ogniu przez dwie godziny, doprawić solą.

Odcedzić bulion i zachować resztę, dodać makaron i gotować przez 5 minut przed podaniem.

Jednocześnie w osobnym garnku gotować ziemniaki i kapustę przez pół godziny, wyjąć i odstawić.

To danie powinno być podawane w dwóch miskach, najpierw bulion z makaronem, a następnie, w innej misce, ciecierzyca wraz z warzywami i mięsem (niektórzy podają mięso jako trzecią miskę).

Sprawdź inne przepisy