dla 4 osób
średni
180 minut
300 g posiekanej golonki wołowej
100 g pokrojonego boczku
100 g kaszanki cebulowej
2 kiełbaski
1 czubek szynki Serrano
1 kość wołowa ze szpikiem, pokrojona na około 4 cm kawałki
¼ kurczaka
2 marchewki
1 cebula
3 obrane i pokrojone ziemniaki
1 kg posiekanej kapusty
150 g makaronu do zupy
sól
Umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym kiełbasę cielęcą, boczek, cebulę, kaszankę, kiełbasę chorizo, kurczaka, dobrze umyte kości i końcówkę szynki, zalać dużą ilością wody i dodać odrobinę soli.
Postawić garnek na ogniu, gdy zacznie wrzeć, usunąć pianę, która utworzy się na powierzchni za pomocą łyżki cedzakowej, odczekać około godziny i dodać ciecierzycę, marchew i cebulę, przykryć garnek.
Gotować na małym ogniu przez dwie godziny, doprawić solą.
Odcedzić bulion i zachować resztę, dodać makaron i gotować przez 5 minut przed podaniem.
Jednocześnie w osobnym garnku gotować ziemniaki i kapustę przez pół godziny, wyjąć i odstawić.
To danie powinno być podawane w dwóch miskach, najpierw bulion z makaronem, a następnie, w innej misce, ciecierzyca wraz z warzywami i mięsem (niektórzy podają mięso jako trzecią miskę).