dla 6 osób
średni
40 min.
dla 6 osób
średni
40 min.
Masło roztopić na patelni, drobno posiekać dymkę i ząbek czosnku i dodać na patelnię. Smażyć przez 6-7 minut, dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć, dodać mąkę i dobrze podsmażyć.
Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, gotować około 20 minut nie przerywając mieszania. Posypać posiekaną natką pietruszki i rozłożyć ciasto na talerzu. Posmaruj powierzchnię odrobiną masła, aby nie tworzyła skorupy i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie kroimy i formujemy krokiety. Jajka do panierowania lekko ubijamy. Oprószamy krokiety mąką, następnie w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z dużą ilością gorącej oliwy. Wyjmujemy je na talerz wyłożony chłonnym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podajemy krokiety udekorowane kilkoma gałązkami pietruszki.