Krokiety z szynką Serrano

Porcje

dla 6 osób

Poziom trudności

średni

Czas przygotowania

40 minut

Lista zakupów

200 g szynki Serrano

100 g mąki

100 g masła

1 litr mleka

natka pietruszki

oliwa z oliwek extra virgin do smażenia

mąka do obtoczenia

3 jajka

bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania

Masło roztopić na patelni, drobno posiekać dymkę i ząbek czosnku i dodać na patelnię. Smażyć przez 6-7 minut, dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć, dodać mąkę i dobrze podsmażyć.

Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, gotować około 20 minut nie przerywając mieszania. Posypać posiekaną natką pietruszki i rozłożyć ciasto na talerzu. Posmaruj powierzchnię odrobiną masła, aby nie tworzyła skorupy i pozostaw do ostygnięcia.

Gdy ciasto wystygnie kroimy i formujemy krokiety. Jajka do panierowania lekko ubijamy. Oprószamy krokiety mąką, następnie w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z dużą ilością gorącej oliwy. Wyjmujemy je na talerz wyłożony chłonnym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Podajemy krokiety udekorowane kilkoma gałązkami pietruszki.

Sprawdź inne przepisy