dla 4 osób
średni
60 minut
Najważniejszymi składnikami, mającymi wpływ na jakość i smak paelli są ryż i bulion rybny. Odpowiednia odmiana ryżu jest kluczowa do osiągnięcia właściwej konsystencji paelli, dlatego my proponujemy użycie ryżu odmiany Sendra marki Plaza del Sol. Przygotowanie bulionu jest najbardziej wymagającym procesem w trakcie przyrządzania paelli. Każdy składnik, czas i sposób jego gotowania przesądzają o końcowym smaku naszego kultowego, hiszpańskiego dania. Aby zagwarantować Twojej paelli najwyższą jakość i najlepszy smak stworzyliśmy bulion rybny jakości PREMIUM. Z nim przygotujesz paellę bez problemu.
Na początku rozgrzej oliwę z oliwek na patelni do paelli, dodaj krewetki z odrobiną soli i smaż przez krótki czas na złoty kolor, zdejmij z patelni i odstaw. Na tej samej oliwie usmaż kalmary, gdy będą prawie gotowe dodaj pomidory, czosnek i przyprawę do paelli, dobrze wymieszaj i dodaj ryż, wywar rybny i sól do smaku.
Gotuj przez 10 minut na dużym ogniu, a następnie gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
Dodaj krewetki, małże i krewetki na krótko przed zdjęciem patelni z paella z ognia, aby podgrzać je z ryżem. Odstaw ryż na kilka minut przed podaniem. Możesz podać paellę z chlebem i sosem alioli.