Małże w zielonym sosie

Porcje

dla 5 osób

Poziom trudności

mały

Czas przygotowania

40 minut

Lista zakupów

1,5 kg małży

1 cebula

1 łyżka bułki tartej

2 łyżki pietruszki

oliwa z oliwek

kieliszek białego wina

sól

Sposób przygotowania

Jest to tradycyjne hiszpańskie danie typowe dla kuchni baskijskiej.

Dobrze umyj małże, aby usunąć piasek i pozostaw je w rondlu z odrobiną gorącej wody, aby się otworzyły. Następnie zdejmij z ognia. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Gdy cebula będzie lekko złota, dodaj bułkę tartą, białe wino, dwie łyżki posiekanej świeżej pietruszki i wodę, w której małże się otworzyły.

Dopraw i pozostaw na ogniu przez piętnaście lub dwadzieścia minut. Gdy sos będzie już gotowy, przecedź go przez sitko i dodaj małże, które powinny gotować się w sosie przez 4-5 minut.

Sprawdź inne przepisy