Faszerowane pomidory

Porcje

dla 4 osób

Poziom trudności

średni

Czas przygotowania

40 minut

Lista zakupów

8 pulchnych pomidorów

100 g wieprzowiny

100 g wołowiny

100 g szynki Serrano

1 średnia cebula

1 jajko na twardo

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sposób przygotowania

Opróżniamy wnętrze pomidorów i układamy je na talerzu lub naczyniu do zapiekania.

Na patelni z oliwą zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę. Pokrój w kostkę cielęcinę, szynkę i wieprzowinę i dodaj wszystko na patelnię, gdy cebula się zeszkli.

Po usmażeniu mięsa odłóż kilka kawałków szynki. Resztę wkładamy do robota kuchennego razem z jajkiem na twardo do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem.

Napełnij pomidory tą mieszanką i umieść na każdym pomidorze małą kostkę wcześniej odłożonej szynki.

Po ułożeniu na blasze do pieczenia polej odrobiną oleju i piecz przez około 15 minut.

Sprawdź inne przepisy