dla 4 osób
średni
40 minut
8 pulchnych pomidorów
100 g wieprzowiny
100 g wołowiny
100 g szynki Serrano
1 średnia cebula
1 jajko na twardo
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Opróżniamy wnętrze pomidorów i układamy je na talerzu lub naczyniu do zapiekania.
Na patelni z oliwą zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę. Pokrój w kostkę cielęcinę, szynkę i wieprzowinę i dodaj wszystko na patelnię, gdy cebula się zeszkli.
Po usmażeniu mięsa odłóż kilka kawałków szynki. Resztę wkładamy do robota kuchennego razem z jajkiem na twardo do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem.
Napełnij pomidory tą mieszanką i umieść na każdym pomidorze małą kostkę wcześniej odłożonej szynki.
Po ułożeniu na blasze do pieczenia polej odrobiną oleju i piecz przez około 15 minut.