Omlet hiszpański Plaza del Sol

Porcje

dla 4 osób

Poziom trudności

mały

Czas przygotowania

12 minut

Lista zakupów

1 słoik hiszpańskiej mieszanki omletów z cebulą Plaza del Sol

3 duże lub 4 jajka średniej wielkości

oliwa z oliwek

sól

Sposób przygotowania

Jest to szybki i łatwy sposób na spróbowanie tradycyjnego hiszpańskiego omletu ziemniaczanego, takiego jak ten, który można znaleźć w każdym domu, barze i restauracji w Hiszpanii.

Najpierw odlej olej ze słoika.

Ubij jajka w misce i dodaj zawartość słoika, sól do smaku i wymieszaj wszystko.

Rozgrzej oliwę z oliwek na średniej wielkości patelni (20cm), wlej mieszankę omletową i pozwól jej gotować przez 5 minut na średnim ogniu, ostrożnie i często oddzielaj omlet od patelni. Obróć omlet za pomocą talerza i gotuj przez kolejne 5 minut.

Jeśli chcesz mniej lub bardziej ugotowany omlet, dostosuj czas gotowania o kilka minut, ale uważaj, aby go nie spalić! Aby uniknąć łamania omletu podczas serwowania, odczekaj kilka minut, zanim go pokroisz.

Jeśli chcesz mieć większy hiszpański omlet, wystarczy dodać więcej mieszanki i jajek. Na przykład użyj 6 słoików hiszpańskiej mieszanki omletów i 10 jajek (dużych), gotuj na małym / średnim ogniu przez 30 minut z każdej strony. Otrzymasz bogaty i pyszny hiszpański omlet na co najmniej 10 porcji.

Jest idealny jako tapas na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, możesz podawać go na ciepło lub na zimno w mniejszych kawałkach.

Sprawdź inne przepisy