dla 4 osób
mały
12 min.
dla 4 osób
mały
12 min.
Jest to szybki i łatwy sposób na spróbowanie tradycyjnego hiszpańskiego omletu ziemniaczanego, takiego jak ten, który można znaleźć w każdym domu, barze i restauracji w Hiszpanii.
Najpierw odlej olej ze słoika.
Ubij jajka w misce i dodaj zawartość słoika, sól do smaku i wymieszaj wszystko.
Rozgrzej oliwę z oliwek na średniej wielkości patelni (20cm), wlej mieszankę omletową i pozwól jej gotować przez 5 minut na średnim ogniu, ostrożnie i często oddzielaj omlet od patelni. Obróć omlet za pomocą talerza i gotuj przez kolejne 5 minut.
Jeśli chcesz mniej lub bardziej ugotowany omlet, dostosuj czas gotowania o kilka minut, ale uważaj, aby go nie spalić! Aby uniknąć łamania omletu podczas serwowania, odczekaj kilka minut, zanim go pokroisz.
Jeśli chcesz mieć większy hiszpański omlet, wystarczy dodać więcej mieszanki i jajek. Na przykład użyj 6 słoików hiszpańskiej mieszanki omletów i 10 jajek (dużych), gotuj na małym / średnim ogniu przez 30 minut z każdej strony. Otrzymasz bogaty i pyszny hiszpański omlet na co najmniej 10 porcji.
Jest idealny jako tapas na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, możesz podawać go na ciepło lub na zimno w mniejszych kawałkach.